“Problemski Hotel” in CC Nova Wetteren op 20 juni 2016

Published mei 18, 2016

problemski hotelProblemski Hotel,
de verfilming van het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst,
belicht de vluchtelingenproblematiek op een absurdistische,
maar tegelijkertijd wrange manier.

Liefdes- en seksproblemen, de verdrukte positie van de moslimvrouw, de inburgering door de taal, de talrijke vragen waarmee asielzoekers zitten en het eindeloze wachten op het nieuws of je al of niet mag blijven: het komt tegelijk wrang en absurd aan bod in deze ongewone Brusselse stadsfilm met weifelende vluchteling Bipul als gids. Riche is niet op zoek naar de waarheid over asielzoekers, maar naar het irrationele aspect van hun leven. Met andere woorden: hij valt het conformisme van de realiteit en onze kijk op asielzoekers aan door middel van surrealisme en absurdisme (met het decor – de voormalige hoofdzetel van een grote bank – als onderdeel van het absurde exposé).

Een zoektocht naar hoop in een wanhopige toestand. Dat is de uitdaging waar veel vluchtelingen voor staan. In Problemski Hotel staan de dagelijkse problemen in een asielzoekerscentrum centraal.
De bekroonde documentairemaker Manu Riche maakt een uitstap naar fictie met een film die is geïnspireerd op de gelijknamige internationale bestseller van Dimitri Verhulst. De rauwe film vertelt het verhaal van Bipul. Met een onbekende afkomst en een nog onzekerder  toekomst kwijnt hij weg in de vluchtelingenopvang. Tot daar de lieftallige Lidia is. De ontluikende liefdesrelatie biedt enige houvast maar nauwelijks meer. Het sferische Problemski Hotel schetst een somber beeld van de wrange situaties waarin asielzoekers leven. Met een vleugje surrealisme en de nodige zwarte humor geeft Riche stof tot nadenken.

Maandag 20 juni 2016 om 20u00
Info & Tickets: CC Nova
Korting vrijetijdspas